Een nieuw seizoen

Weblog | 20-09-2022
Ambassadeur, Pieter Jan Kleiweg de Zwaan

“La rentrée” is in Frankrijk begin september een begrip. In België ook. Scholen beginnen weer, het parlementaire proces komt op gang, en het politieke seizoen is geopend. Het postennet België (de ambassade in Brussel en het consulaat-generaal in Antwerpen) is weer volop aan de slag met het behartigen van de Nederlandse belangen en het bestendigen van de samenwerking met de federale overheid en de gewesten.

Leergang Nederlandse taal, cultuur en letterkunde

Eind augustus tekende ik een overeenkomst met de Waalse universiteit in Louvain-la-Neuve voor een leergang Nederlandse taal, cultuur en letterkunde. Een keer per jaar zal een Nederlandse gasthoogleraar op deze Franstalige universiteit lesgeven. Dit soort uitwisseling is belangrijk tussen buren. ‘La chaire desiderius Erasme’ is de mooie titel die Louvain-la-Neuve bedacht. ‘Onze’ Erasmus was immers hoogleraar in Leuven rond 1520, waar hij zich inzette voor het Collegium Trilingue, ofwel het Drie Talencollege.

Een nieuw seizoen

Energieprijzen

Het vinden van oplossingen voor de stijgende energieprijzen is dezer dagen een belangrijk onderwerp van gesprek tussen Nederland en België, ook in Europees verband. Daar speelt de ambassade een belangrijke rol. Maatregelen in een land hebben onmiddellijk effect op het andere land, denk bijvoorbeeld aan verlaging van accijnzen en btw op benzine. Dan ziet men meteen dat mensen in de grensregio gaan tanken daar waar de benzine het goedkoopst is. Wij beleggen overleg daarover, en rapporteren over de Belgische maatregelen.


Soms moet ik ook corrigerend optreden. Vorige week las ik met ongenoegen in een Belgische krant dat -en ik citeer- “Nederland miljarden verdient aan gas, over de ruggen van de Belgische belastingbetaler”. Dat is pertinent onwaar. Sinds 2018 is Nederland ook netto-importeur van gas, en de gasproductie in de Nederlandse velden is de laatste jaren afgenomen. Kortom: ook de Nederlandse burger lijdt onder de hoge energiekosten. Dan is het aan de ambassade om dit soort berichtgeving te ontkrachten en uit te leggen hoe het echt zit.

Samenwerking

Ik bracht de laatste twee weken ook bezoeken aan de haven van Antwerpen en de Nederlands-Belgische fusie-haven North Sea Port (Gent-Terneuzen-Vlissingen). Het is belangrijk voor Nederland om uit eerste hand te horen hoe deze havens omgaan met de energietransitie en de hoge energieprijzen, en welke gevolgen zij ondervinden van de Russische agressie in Oekraïne.
Toen ik daar was, besefte ik wederom hoezeer de delta van Schelde, Maas en Rijn eigenlijk één groot geïntegreerd economisch gebied is. De uitdagingen (stikstof, PFAS, energiekosten, koolstofopslag) en de kansen (bereikbaarheid, goed opgeleide bevolking, uitstekende infrastructuur) zijn hetzelfde.  En daarom is de noodzaak tot samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen nog nooit zo groot geweest.

Toppers

Tot slot een aardig weetje. Ik hou een lijstje bij van toppers uit de Nederlandse cultuur en sportwereld, die het in België ook uitstekend doen. Denk bijvoorbeeld aan Manfred Sellink, de directeur van het museum van Schone Kunsten in Gent. Of Wesley Hoedt, de ijzersterke verdediger van Anderlecht. Of Eva Olde Monnikhof (directeur van het Antwerpse museum voor diamant). Of kunstenares Hadassah Emmerich die aan de weg timmert. Of trainer Mark van Bommel die fier aan kop staat met voetbalclub Antwerpen. Of actrice Angela Schijf (wonend in Antwerpen).
Welnu, sinds deze maand hebben wij er een topper bij: Antony Hermus. Hij is nu chef-dirigent van het Belgisch Nationaal Orkest (dat speelt in Bozar). Een geweldige positie. Ik ging op 9 september naar zijn fabuleuze debuut.

chef-dirigent van het Belgisch Nationaal Orkest

Kortom, werk aan de winkel en ook veel om naar uit te kijken.

Ik wens u een goede rentrée.
 

Pieter Jan Kleiweg de Zwaan
Ambassadeur