Op zoek naar gezamenlijkheid - België
Op zoek naar gezamenlijkheid
“Klokhuis” is een bekend Nederlands tv-programma voor kinderen dat zich richt op informatieve onderwerpen. De ambassade werd benaderd door de redactie of wij wilden meewerken aan de uitzending over diplomatie en ambassades. Natuurlijk stemden wij daar meteen mee in. Een paar weken geleden kwam de tv-ploeg naar Brussel. Hartstikke leuk. Ik moest toen in een paar woorden uitleggen wat een Ambassadeur doet. Ik hield het bij: “een Ambassadeur is een soort burgemeester van Nederland in het buitenland die daar de Nederlandse belangen verdedigt”. Verder mag ik nog niets zeggen over de uitzending. Daar moet u zelf maar over oordelen in februari 2022 als het op televisie komt!
Belangen
Ik ben dus in België om de Nederlandse belangen te dienen. Dat staat buiten kijf. En die Nederlandse belangen in België zijn groot. Dan heb ik het bijvoorbeeld over onze brede economische belangen: België is onze tweede handelspartner. Medio november organiseerde deze ambassade een handelsmissie voor Nederlandse ondernemers die actief zijn in de circulaire economie. De economische afdeling van de ambassade bracht de Nederlandse bedrijven in contact met potentiële partners en wij introduceerden die bedrijven bij Belgische, Vlaamse en Waalse overheidsorganisaties, zodat ze beter het Belgische beleid kunnen leren kennen en inzicht krijgen in overheidsopdrachten. Van de contacten die wij faciliteren komen contracten. Dat is goed voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid in Nederland. En het is ook in het belang van de Belgische economie, die baat heeft bij hoogwaardige Nederlandse samenwerkingspartners.
Gezamenlijkheid
Het identificeren van onderwerpen die Nederland en België verbinden, of waar wij dezelfde uitdagingen hebben, dat is de taak van de ambassade. Soms zijn dat lastige vraagstukken, denk aan de berichtgeving over de hoge PFOS-concentratie in de Westerschelde. De inwoners van Zeeland maken zich daar terecht veel zorgen over. Daar is een belangrijke taak van de ambassade om experts en politici uit Nederland en Vlaanderen met elkaar in contact te brengen. Ik noem ook de maatschappelijke discussie in Nederland en Vlaanderen over stikstof, die van grote invloed is op natuurbeheer, landbouw en de bouw-omgeving. Ook daar speelt de ambassade een belangrijke rol om de informatievoorziening en het overleg aan beide zijden van de grens te verbeteren.
Gelukkig is er ook creatieve verbinding. Heeft u de prachtige tentoonstelling (“Uitbundig Verleden”) gezien over de Hertogen van Bourgondië in het Mechelse museum ‘Hof van Busleyden’? Mis het niet. De ambassade droeg daar financieel aan bij, zoals wij in België elk jaar wel 30 projecten steunen op het vlak van culturele samenwerking.
Nederlands-Belgische verbinding is er ook in de sport. Mijn zoon en ik hebben een seizoenskaart bij voetbalclub Anderlecht. Dit weekend zagen wij in het Constant VandenStock stadion de Mauves 3-2 winnen tegen Zulte-Waregem. Met de Nederlandse spits van Anderlecht, Joshua Zirkzee, in een hoofdrol: een assist en een goal. Ook achterin speelde de Nederlandse verdediger Wesley Hoedt een puike wedstrijd. Ja, dan ben ik trots op de Nederlandse spelers, want die gedijen goed bij Belgische clubs.
België en Nederland: we zijn buren en vrienden.
Pieter Jan Kleiweg de Zwaan
Ambassadeur