Van Tweede Kamerverkiezingen tot de Wielersport: de buurlanden kijken naar elkaar. - België
Van Tweede Kamerverkiezingen tot de Wielersport: de buurlanden kijken naar elkaar.
Ik streef ernaar om elke 6 weken hier een blog met u te delen, zodat ik het werk van de ambassade kan belichten.
Beste volgers,
De dagen worden langer, de lente is begonnen en velen nemen enkele dagen vrij met Pasen. Ik hoop dat u daarvan kunt genieten.
Tegelijkertijd drukt de Coronacrisis nog zwaar op België en Nederland. De besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames nemen toe. Tot en met 18 april verbiedt België niet-essentiële reizen van en naar het buitenland, daarna zal België –net als Nederland- mensen “ten strengste afraden” naar het buitenland te reizen. De Belgische regering heeft vorige week ook aangekondigd dat “de grenscontroles gevoelig worden opgevoerd”. Ik besef dat de noodzakelijke beperkende maatregelen veel van u vergen, en ik sympathiseer met de vele Nederlanders in België die al een tijd niet meer hun familie hebben kunnen zien. Ik heb mijn ouders ook al lang niet meer in de armen kunnen sluiten. We zullen nog even moeten volhouden.
Ik vond het zeer leerzaam om te zien hoe intensief er in België, en met name in Vlaanderen, werd gerapporteerd over de Nederlandse verkiezingen. De VRT schakelde op verkiezingsdag zelfs live naar de eerste uitslagen op NOS. U heeft in dat verband overigens van mij nog wat statistiek tegoed! 90.000 Nederlanders die in het buitenland (wereldwijd) woonden schreven zich in voor de Tweede Kamer verkiezingen in maart. Maar liefst 14.000 daarvan woonden in België. Dat is ruim 15%. De meeste Nederlanders stuurden hun stembiljet per post naar Den Haag, maar ruim 500 deponeerden hun enveloppe op de Ambassade aan de Kortenberglaan. U kunt hierbij nog wat nalezen. Daarbij moet worden aangetekend dat de Nederlanders in het buitenland hun stem uitbrachten, voordat de grote landelijke verkiezingsdebatten op TV hadden plaatsgevonden.
Een klein nieuwsbericht deze week deed mij goed. De in 2018 gestarte proef om inwoners uit Belgisch- en Nederlands-Limburg aan het werk te helpen over de grens is een succes. Het speciaal hiervoor opgerichte Servicepunt Arbeidsbemiddeling heeft voor 200 werknemers in de grensregio’s banen opgeleverd. Dat is een voorbeeld van de grensoverschrijdende samenwerking die zo uniek is tussen Nederland en België, en waar deze Ambassade zich zo voor inspant.
Een ander voorbeeld van deze intensivering in de grensoverschrijdende samenwerking is het besluit eind februari van de Nederlandse, Belgische en Vlaamse regering om samen de schouders te gaan zetten onder de totstandkoming van nieuwe spoorwegen tussen Gent en Terneuzen. Deze infrastructuur zal de gezamenlijke Belgisch-Nederlandse haven North Sea Port nog beter ontsluiten.
Ja, België en Nederland zijn buren en vrienden. Behalve in de wielersport. Ik geniet, net als velen van u, van de sportieve rivaliteit tussen de Nederlander Mathieu van der Poel en de Belg Wout van Aert. Samen zijn ze overigens eer en meester over het peloton dit voorjaar. Dat is pas dominantie van de Lage Landen.
Ik wens u goede paasdagen met uw dierbaren, en u weet mij te vinden als ik u van dienst kan zijn.
Met hartelijke groet,
Pieter Jan Kleiweg de Zwaan
Ambassadeur